گفتگوي "روز" با دکتر پيمان درباره جبهه دمکراسی خواهی
هيچ پيش شرطي نمي پذيريم
سهيل آصفي
در پيوند با بحث و نظر پيرامون برون شد از خلا سياسي موجود و گردهمايي نيروهاي تحول خواه ايران حول يک محور مشترک "دموکراسي و حقوق بشر" با دکتر حبيب الله پيمان، نويسنده، محقق و فعال سياسي با تجربه گفتگو کرديم.
-->در پيوند با بحث و نظر پيرامون برون شد از خلا سياسي موجود و گردهمايي نيروهاي تحول خواه ايران حول يک محور مشترک "دموکراسي و حقوق بشر" با دکتر حبيب الله پيمان، نويسنده، محقق و فعال سياسي با تجربه گفتگو کرديم.
"پيمان" از ساز وکارهاي يک دموکراسي فراگير که در دل خود "عدالت اجتماعي" پايداري را نيز پرورش دهد، می گويد و نيز جبهه واحدي براي دموکراسي. دبير "جنبش مسلمانان مبارز" در اين گفتگو تاکيد مي کند که بر خلاف شايعات موجود، وی تنها در جلسات اوليه اي با جبهه مشارکت و ديگر اصلاح طلبان شرکت کرده اما در انتخابات رياست جمهوري اخير به هيچ کانديدايي راي نداده است.آقاي پيمان، بحث و گفتگو درباره تشکيل جبهه اي واحد از دموکراسي خواهان ايران، پس از گذشت دو ماه از انتخابات اخير و فعل و انفعالات صورت گرفته متعاقب آن، همچنان بحث روز محافل سياسي مختلف است. ايده تشکيل چنين جبهه اي در همان اولين سال پس از انقلاب ۵۷ مطرح شد. تعريف کلي اين "جبهه" چيستاگر بخواهيم واژه "جبهه" را دقيق به کار ببريم، "جبهه" وقتي معني پيدا مي کند که نيروهاي مختلف سياسي با اهداف و ايدئولوژي هاي مختلف بر محور يک پروژه سياسي مشترک گرد هم جمع شوند. اتفاقي که تا به حال در مورد تحولات اخير در ايران رخ نداده است. تنها در صورت چنين اتفاقي است که اين عمل، اهميت ملي پيدا کرده و امکانات و شرايط براي تحقق آرمانهاي آن فراهم مي شود.
اما تا به حال هيچ بحث جدي که عملا بتواند کارپايه حرکت محسوب شود، صورت نگرفتهبله، بدون توجه به اين ويژگي ها، نمي توان به هيچ جا رسيد. همانطور که مطلعيد اين مساله در کشور ما سابقه تاريخي هم دارد. ما در زمان ملي شدن صنعت نفت ايران چنين جبهه اي تشکيل داديم. جبهه، بايد هدف معين و ظرف زماني محدود و مشخص خود را داشته باشد. بايد يک خواسته مشخص و روشن را با ارائه زمان امکان وصول به آن مطرح و مساله را پيگيري کند. اين تجربه در نقاط بسياري از جهان هم تکرار شده است. در زمان اشغال فرانسه توسط نازي ها ، در زمان جنگ امريکا با ويتنام، در الجزاير و...
با بحث و اظهار نظرهايي که تا به حال در مورد تشکيل چنين جبهه اي در کشور صورت گرفته، آيا تصویر کلي تاکنون روشن شده است؟خير. در مورد آنچه که امروز اينجا مطرح شده، هنوزاصلا هيچ تعريف مشخصي از راهکارها و ساز وکارهاي عملي آن ارائه نشده است. اول، بايد احزاب و سازمان هاي سياسي ما بيايند بنشينند و تعريف خود را از دموکراسي ارائه دهند. دموکراسي يک پروژه نيست. دموکراسي فرايندي است دشوار و طولاني. حقوق بشر هم يک پروسه زمان بر است. هر مرحله دموکراسي و حقوق بشر به تنهايي مي تواند يک پروژه باشد.
تعريف دموکراسی
ادامه مطلب اینجا کلیک کنید